Vad är avtalsspärr?
Avtalsspärr
När ett tilldelningsbeslut blivit utskickat, träder en sk. avtalsspärr in och den gäller minst 10 dagar. Under den tiden kan inte avtal tecknas. Däremot kan överprövning upphandling göras under denna tidsperiod.
Läs mer: Lagen om offentlig upphandling (LOU) & Lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF).
Avtalsspärr direktupphandling
Avtalsspärr gäller inte direktupphandling om inte annat har avtalats.
Avtalsspärr vid upphandling
Avtalsspärr 10 dagar
En upphandlande organisation får inte teckna avtal under en sk. avtalsspärr. Den gäller under minst 10 dagar, när tilldelningsbeslutet blivit utskickat på elektronisk väg. Om tilldelningsbeslutet skickats ut med brev gäller avtalsspärr 15 dagar. Under avtalsspärren kan däremot leverantören begära överprövning hos domstol och i dessa fall förlängs avtalsspärren automatiskt.
Frivillig avtalsspärr
Om den upphandlande organisationen vill, kan den välja att tillämpa avtalsspärr eller inte. Detta gäller vid vissa ramavtal eller avtal inom DIS (dynamiskt inköpssystem). När upphandlande myndighet beslutar sig för en sk. frivillig avstalsspärr måste leverantörerna få den informationen i förväg och det måste annonseras.
Avtalsspärr vid förnyad konkurrensutsättning
Vid förnyad konkurrensutsättning, behöver inte bestämmelser om avtalsspärr tillämpas. Däremot kan en upphandlande myndigheten välja att beakta frivillig avtalsspärr, för att vara säker på att avtalet inte förklaras ogiltigt längre fram. Detta genom att skicka tilldelningsbeslut och då beakta ev. avtalsspärr.
Söndagsregeln avtalsspärr
En avtalsspärr gäller i minst 10 dagar, 15 dagar i det fall ett tilldelningsbeslut skickats ut med brev. Infaller avtalsspärrens sista dag under en helg gäller nästkommande vardag. Till exempel om avtalsspärren går ut på en söndag, är måndag avtalsspärrens sista dag.
Undertecknande avtalet
Genom att underteckna avtalet har avtal ingåtts. I tilldelningsbeslut samt upphandlingsdokument är det bra att vara så tydlig som möjligt med vilka krav som gäller vid avtalsskrivning. I upphandlingslagstiftningen regleras inga egentliga regler för hur avtalet måste utformas. Av den anledningen är det extra viktigt att vara tydlig med vad som gäller. Dvs. att belysa att avtalet inte ingåtts förrän avtalet har undertecknats av berörda parter. Avtalet skall alltid signeras i två exemplar.
Innehåll avtal
Tänk på att avtalet ska innehålla följande vid ett upprättande
Annons, upphandlingsdokument, anbud, resultat av ev. förhandling och rättelse samt förtydligande eller kompletteringar.
Läs mer
Observera: Vi har som intention att lämna så korrekt och uppdaterad information som möjligt. Vi ansvarar dock inte för ev. felaktigtheter som orsakats av förändringar i rättsläget eller övrig felskrivning.